Email Doğrulama (Email Verification) Nedir?

email doğrulama nedir

Etkili email pazarlama kampanyaları için öncelikle gönderim yapılacak email listelerinin hijyen durumunun iyi olması gerekmektedir. Eğer listelerinizde yüksek oranda geçersiz, güncel olmayan eposta adresi varsa bu listeye gönderim yaptığınız IP adresleri ve gönderici email adresiniz gönderimlerden olumsuz etkilenecek ve bir süre sonra kara listeye alınacaktır. Bu sebeple gönderim yapılan toplu mail listesinde geçersiz email adresi sayısının (hardbounce) düşük oranda olması gerekmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız email doğrulama hizmeti almayı tercih edebilirsiniz.

Global ölçekli email marketing servislerinde genellikle hardbounce tolerans oranı %5 civarıdır.

HardBounce (Kalıcı Yansıma) Nedir?

Hardbounce silinmiş, yanlış yazılmış veya farklı bir kalıcı sebepten dolayı ulaşılamayan email adreslerine verilen isimdir. Diğer ismi kalıcı yansımadır. Bu email adreslerine gönderim yaptığınızda ilgili içerik ulaştırılamaz ve kullandığınız mailing sistemine belirli yansıma kodları ile birlikte bir email ulaştırılamadı mesajı gelir. Neden ulaştırılamadığını da bu mesajdan görebilirsiniz.

Aşağıda bazı kalıcı yansıma kodları ve anlamlarını bulabilirsiniz.

Hardbounce Kodları ve Anlamları

  • 550 Bilinmeyen kullanıcı
  • 551 Kullanıcı tanımlı red (spam/fraud vb.)
  • 552 Kutu mevcut ancak meşgul
  • 553 Mail kutusu tamamen dolu
  • 554 Domain kabul etmiyor (geçersiz domain)

Bu kodlar, bir email adresine iletinin hangi sebeple teslim edilemediğini belirtir. Hardbounce kodları, alıcı adresinin geçerli olmadığı, engellendiği veya gönderinin kabul edilmediği durumları temsil eder. Bu nedenle, bu kodlar alıcı adresinin düzgün bir şekilde hedeflenmediği veya ulaşılabilir olmadığı durumları belirtir.

SoftBounce (Geçici Yansıma) Nedir?

Gönderim yaptığınız emaile ait sunucu meşgulse, posta kutusu doluysa, yönlendirme varsa bu durumda softbounce (geçici yansıma) olur. Bu sebepler ortadan kalktığında epostanız ilgili kişiye ulaştırılır.

Email listelerinizi sürekli güncel tutmak için email doğrulama işlemi gerçekleştirmeniz çok iyi bir tercih olacaktır. Aksi halde listelerinizin hijyen durumu kötü olduğunda çalıştığınız email marketing firmasıyla sorun yaşayabilirsiniz. Çünkü yüksek yansıma oranlı email listeleri IP adresleri için tehdit oluşturmaktadır.

Softbounce Kodları ve Anlamları

  • 421 Geçici hizmet yok, tekrar deneyin
  • 422 Hedef server kısmi hizmet sunmuyor veya geçici olarak meşgul
  • 450 Geçici reddetme, tekrar deneyin
  • 451 Geçici hizmet yok, tekrar deneyin
  • 452 Erişimin geçici olarak sınırlı olduğunu belirtir

İlgili İçerik: E-Posta Pazarlamada Hard Bounce ve Soft Bounce Nedir?

Email Doğrulaması Nasıl Yapılır?

Toplu mail gönderimlerinden önce listenizi kontrolden geçirerek (bounce test – bounce check) ulaşılamayan email adreslerini tespit edip temizleyebilirsiniz. Peki nasıl? Öncelikle toplu mail listelerinizi MailGraf hesabınıza içe aktarın. Sonrasında bir emailing kampanyası başlatın ve ilgili listeyi seçerek Test adımında bir yansıma testi gerçekleştirin. Ortalama 5-10 dakika içerisinde yansıma testi sonlanacak ve listenizdeki çalışmayan email adresi oranını yüzdelik şeklinde görebileceksiniz.

Aşağıdaki görselde örnek bir liste kontrol sonucu yer almaktadır.

email doğrulama bounce testi

Peki email listenizi test ettikten sonra ne olacak?

Eğer listedeki bounce oranı %10’un altındaysa bu listeyi gönderimlerinizde kullanabilirsiniz.

Listenizdeki bounce oranı %10’un üzerindeyse ilk toplu mail gönderiminizden önce listeniz email doğrulama hizmeti dahilinde mutlaka temizlemeli ve sadece geçerli email adreslerine gönderim yapmalısınız.

Bu noktada MailGraf email doğrulama sistemi ile toplu email listenizdeki her bir email adresini “söz dizimi (yazım), eposta sunucusu, spam tuzağı, cinsiyet, coğrafi konum, tek kullanımlık adresler, MX kayıtları, robinson liste kontrolü, devlete ait eposta adresleri, üniversite adresleri vb.” ve daha onlarca kritere göre detaylı bir şekilde kontrol ederek temizler.

Aşağıdaki görselde email adresi kontrol ve mail listesi temizleme kriterlerini görebilirsiniz.

Email doğrulama ve liste temizleme işleminin ardından geçerli email adresleri, geçersiz email adresleri ve durumu bilinmeyen email adresleri olarak 3 farklı başlıkta email listelerinizi bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Bu durumda sadece geçerli ve durumu bilinmeyen email adreslerine gönderim yapabilirsiniz.

Toplu mail gönderimi nasıl yapılır konusunu merak ediyorsanız ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Email Doğrulama Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Öncelikle uzun bir süre toplu mail gönderimi yapılmamış email listeleri ilk gönderimden önce mutlaka bir bounce testinden geçirilmelidir. Çünkü uzun süredir bekleyen email listelerinde genellikle hasarlı email adresi oranı yüksek çıkmaktadır.

Büyük email listeleri (50.000 email adresi ve üzeri) haftada bir kontrol edilmelidir. Daha küçük listeler aylık olarak kontrol edilebilir.

Müşteri veri tabanlarınızda bulunan email adresleri zamanla işten ayrılma, epostayı kullanmama, gelen kutusunun dolması, email sunucu çökmesi vb sebeplerden dolayı ulaşılamaz duruma geçebilir. Bu sebeplerle email doğrulama işlemine önem vermenizi tavsiye ederiz.

MailGraf ile düzenli olarak toplu mail gönderdiğinizde sistemimiz her gönderimden sonra periyodik olarak çalışmayan ve pasif durumdaki email adreslerini otomatik olarak engellenenler listesine kaydeder. Böylece mailing listeleriniz güncel ve temiz tutulmuş olur. Her mailing gönderimi sonucunda ilgili kampanya raporunda kaç adet ve hangi email adreslerine ulaşılmadığını kalıcı ve geçici yansıma olarak görebilirsiniz.

Sonuç olarak, mail temizleme işlemi sonrasında email marketing kampanyalarınız için verimli bir şekilde kullanabileceğiniz temiz bir eposta listesi elde edeceksiniz.

Daha az bounce oranı, daha çok ulaşılabilirlik ve inbox… ????

Email doğrulama işlemi ne kadar sürer?

Liste büyüklüğüne göre değişmekle birlikte örneğin 10.000 email adresi içeren bir listeniz temizlik işlemi ortalam 3-4 saat sürmektedir.

Hangi durumlarda email listelerindeki bounce oranları yüksek olur?

Özellikle ateşeliklerden veya bazı kurumlardan satın alınan email listeleri uzun süre güncellenmediği için geçersiz email adres oranı yüksektir. Bunun yanı sıra birkaç yıl toplu mail gönderimi yapılmamış listelerde de yüksek yansıma oranı görülmektedir.

İçindekiler